Kuchnia

Na kolację

Ryżowe placki z sosem wiśniowym - MojeGotowanie.pl - Przepisy - Obiady
Składniki
CIASTO:
1 torebka ryżu (100g)
1 i 1/4 szklanki mleka
1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko
5 łyżeczek masła
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SOS:
1 słoiczek(jak po dżemie) wiśni w syropie
1 kisiel wiśniowy
1,5 szklanki wody
3 łyżki cukru


Placki idealnie nadają się na obiad są proste i szybkie do wykonania i naprawde pyszne.

Etapy przygotowania

CIASTO:

Ryż ugotować. Wystudzić. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąke wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko. Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło. Wymieszać.

Placuszki smażyć na patelni na rozgrzanym oleju kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor. Bardzo szybko zabierają koloru :)

SOS:

Wiśnie wylać na sitko żeby je odsączyć(zachować syrop). Syrop z wiśni wlać do garnka(wychodzi go około 1/2 szklanki) dolać do niego 1 szklankę wody i dosypać cukier. Zagotować. Kisiel rozrobić w 1/2 szklanki wody i wlać do gotującego się syropu z wodą w garnku. Powstały kisiel wymieszać z wiśniami wczesniej odsączonymi i chwilę razem zagotować.

Podawać na gorąco polewając nim placki.

Sos można zrobić również truskawkowy lub o takim smaku na jaki mamy ochotę pamiętając żeby użyty przez nas kisiel był tego samego smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation