Kuchnia

torty,ciasta

Dyniowe blondynki

Składniki:

100g białej czekolady
30g margaryny lub masła
250g puree z dyni
3 jajka
50g jasnego cukru muscavodo
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
140 mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50g ciemnej czekolady, dość grubo pokrojonej
50g białej czekolady, dość grubo pokrojonej

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 22x 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1600C.
Białą czekoladę( 100g) rozpuścić wraz z margaryną nad kąpielą wodną. Odstawić, aby ostygła.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. W osobnej miseczce połączyć jajka, wanilię oraz puree z dyni. Następnie wlać przestudzoną białą czekoladę i dobrze wymieszać. Do masy dodać mąkę i dokładnie połączyć, pod koniec wsypać 3/4 białej i ciemnej czekolady. Całość przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać, na górze poukładać resztę czekolady. Piec około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation