Kuchnia

Przekąski i inne

magiczny eliksir z kurkumy
Mocno wierzę, że kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Kurkuma zaczęto używać jako przyprawy do tradycyjnego curry.
Czasem nawet zdrowe produkty ciężko dodać do naszej diety. Aż w końcu znalazłam sposób, żeby codziennie dostarczać swojemu organizmowi kurkumę bez potrzeby dodawania jej do wszystkich swoich posiłków.
Oto świetny sposób jak cieszyć się jej świetnymi właściwościami bez strachu, że każdy nasz posiłek będzie żółty i z charakterystycznym posmakiem.
Ten złoty napój sprawdza się idealnie zimową porą, gdyż potrafi wyleczyć przeziębienie, działa również oczyszczająco na nasz organizm, poza tym substancje zawarte w kurkumie są idealne dla pacjentów z chorobą nowotworową, ponieważ wspomagają niszczenie komórek rakowych.
Składniki:
- 1 łyżeczka kurkumy (ja stosuję 2)
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sok z cytryny (opcjonalnie, ja wyciskam z całej)
- łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
1) Kurkumę, imbir i sok z cytryny wrzucamy do kubka. Dokładnie mieszamy ze sobą.
2) Dodajemy miód i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
3) Na koniec dodajemy sok z cytryny i pieprz i mieszamy na gładką pastę.
4) Zalewamy wodą (około 60 stopni).

www.naturologia.blog.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation