Kuchnia

kuchnia

puszysty mleczno-jogurtowy deser z jagodami

200 ml mleka
12 g żelatyny
4 łyżki cukru
200g twarogu
200g jogurtu naturalnego
2 garście jagód lub innych owoców



Mleko z cukrem zagotowujemy; zdejmujemy z ognia i stale mieszając wsypujemy żelatynę. Mieszamy tak aż żelatyna się całkowicie rozpuści.Odstawiamy do ostygnięcia. Twaróg miksujemy z jogurtem na gładką, puszystą masę (ja miałam bardzo drobny twaróg, ale gdy mamy gruby to należy rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez sito) Miksując dalej masę wlewamy po trochu mleka z żelatyną i Ucieramy na najwyższych obrotach 3 minuty, aż masa będzie lekka i puszysta. 2/3 masy przekładamy do szklaneczek, wstawiamy do lodówki na ok 15 minut. Do pozostałej masy dodajemy zblendowane jagody i miksujemy.Masę jagodową wykładamy na białą i ponownie wstawiamy do lodówki na ok godzinkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation