Kuchnia

DROŻDŻÓWKI/BABECZKI/CIASTKA

CIASTECZKA PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Składniki:
150g mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli
120g miękkiego masła
50g cukru
1 jajko
Nadzienie:
100ml śmietanki kremówki
250g białej czekolady
Do małego garnuszka wlewamy śmietankę, którą doprowadzamy do wrzenia, ściągamy ją z gazu i od razu dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy tak długo aż się cała rozpuści, odstawiamy na około 30 minut do zgęstnienia, powinna mieć konsystencję nutelli czyli taką żeby nie było problemu z jej rozsmarowaniem na ciasteczkach

Polewa:
100g gorzkiej czekolady
60g masła
Połamaną czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej,



Wykonanie ciasteczek ( około 18 szt. nadziewanych ciasteczek):
do miski wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz sól, mieszamy, odstawiamy
w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem, na jasną kremową masę, następnie dodajemy do niej jajko, nie przerywając miksowania
na koniec do masy dodajemy odłożonej suche składniki ( mąkę, kakao i sól), całość miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników, ciasto będzie klejące ale takie ma być, przenosimy ciast szpatułką na folię spożywczą, można ją najpierw posypać mąką, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 60 minut lub na 30 do zamrażalki
schłodzone ciasto najlepiej podzielić na połowę, następnie blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 3mm z którego foremką lub szklanką o średnicy 5cm wycinamy ciasteczka ( ja na 15 minut włożyłam je jeszcze do lodówki by zachowały kształt w czasie pieczenia ale nie jest to konieczne)
ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,pieczemy je 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do180ºC
gotowe ciasteczka studzimy na kratce
ciasteczka nadziewamy krem z białej czekolady, przykrywamy je drugim ciasteczkiem którego wierzch smarujemy polewą, dodatkowo można je jeszcze ozdobić posypką ale to już według uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation