Inne

Tricki

Woda z cytryną na czczo – działanie, mity związane z odchudzaniem
1. Cytryna chroni przed zakwaszeniem organizmu
Wbrew temu, co można by są­dzić, su­ge­ru­jąc się kwa­śnym sma­kiem cy­try­ny, jest to do­sko­na­ły pro­dukt za­sa­do­twór­czy. Po­ma­ga neu­tra­li­zo­wać kwa­śne pro­duk­ty prze­mia­ny ma­te­rii. Za­bu­rza­nie rów­no­wa­gi kwa­so­wo-za­sa­do­wej może być przy­czy­ną cią­głe­go zmę­cze­nia, bólów głowy, apa­tii, złego sa­mo­po­czu­cia. Za­kwa­sze­niu or­ga­ni­zmu sprzy­ja nad­mier­ne spo­ży­wa­nie mięsa, dro­biu, ziem­nia­ków czy serów.
2. Cytryna wspomaga trawienie i odtruwanie organizmu
Związki zawarte w cytrynie (tzw. terpeny) pobudzają produkcję śliny i enzymów trawiennych, co w konsekwencji ułatwia trawienie. Woda z cytryną korzystnie wpływa na wątrobę – oczyszca ją i zwiększa produkcję żółci. Procesy te przyczyniają się do usuwania z organizmu zanieczyszczeń.
3. Cytryna obniża ciśnienie krwi
Jest to zasługa potasu oraz flawonoidów obecnych w cytrynie. Innymi produktami zalecanymi przy nadciśnieniu są m.in. żurawina, cebula, czosnek, buraki.
4. Cytryna zmniejsza ryzyko wrzodów żołądka
Właściwość tę owoce zawdzięczają obecności działających bakteriobójczo pektyn, terpenów i olejków eterycznych. Bakteriobójcze działanie cytryn nie ogranicza się tylko do tępienia Helicobacter pylori (na zdjęciu obok), odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów, ale również do bakterii malarii czy duru brzusznego.
Wodę z cytryną wykorzystać można również do płukania gardła w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej.
5. Cytryna obniża cholesterol, wzmacnia naczynia krwionośne
Cytryna jest dobrym źródłem flawonoidów (barwników roślinnych). Mają one zbawienny wpływ na układ krążenia - zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych (rutyna), uszczelniają je (co zapobiega powstawaniu sińców czy krwawieniu dziąseł), opóźniają rozwój miażdżycy, obniżają poziom "złego" cholesterolu (hespertyna).
6. Cytryna przyspiesza gojenie się ran
Jest to zasługa kwasu askorbinowego (witaminy C), w który obfituje cytryna (nie jest ona pod tym względem rekordzistką; więcej witaminy C zawierają np. kiwi i czarne porzeczki). Kwas askorbinowy jest niezbędny nie tylko do utrzymania skóry w dobrej kondycji, ale również dla zdrowych kości, chrząstek i zębów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation