Kuchnia

Na słodko

deser z karmelizowanymi w imbirze jabłkami
Składniki:

na 5 porcji

5 jabłek pokrojonych w cienkie plasterki
2 łyżki masła
½ łyżeczki imbiru w proszku
3 łyżki brązowego cukru

Kruszonka

30 g masła
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżka mąki
2 łyżki cukru

Dodatkowo

150 ml śmietanki
200 ml gęstego jogurtu
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Rozpuść masło z cukrem i imbirem. Obierz jabłka i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do rondelka i smaż jabłka aż odparują, a sos który się wytworzył będzie ciągnący. Ostudź jabłka.
Zagnieć składniki na kruszonkę, pokrusz na blaszkę i piecz na 175 ºC (termoobieg) przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Kruszonkę można przygotować o wiele wcześniej i przechowywać w szczelnym naczyniu.
Ubij śmietankę na sztywno. Wymieszaj jogurt z waniliową esencją i cukrem pudrem, a następnie dodaj śmietankę i też lekko wymieszaj.
Przygotuj pucharki i ułóż na przemian karmelizowane jabłka, krem i kruszonkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation