Wnętrza

Home Sweet Home.., Home, home sweet..

Gulasz segedyński
Przepisów na tę potrawę jest wiele, jedne zalecają zagęszczanie sosu mąką, dodanie kwaśniej śmietany czy smażenie na smalcu. Inne opisują aby kapustę dusić w osobnym garnku i dodać pod koniec gotowania do podduszonego, miękkiego już mięsa. Postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje aby bez oporu móc nałożyć sobie drugą porcję gulaszu.

Składniki na gulasz:

500 g mięsa wołowego
200 g boczku wędzonego
3 łyżki oleju roślinnego
2-3 cebule
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1-2 łyżeczki kminku, mielonego
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej, ostrej (np. firmy ROLNIK)
300 g kiszonej kapusty
ok. 2 szklanek bulionu lub wody (500 ml)
sól, pieprz
kwaśna śmietana

Wykonanie:
Boczek kroimy w paseczki, wołowinę w kostkę i chwilę podsmażamy na oleju.
Dodajemy cebulę mieszamy i smażymy kolejne 5 min.
Patelnie zdejmujemy z ognia aby zrumienione mięso, cebulę doprawić przyprawami.
Mieszamy i ponownie stawimy na gazie, podlewamy jedną szklanką ciepłego bulionu lub wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.

Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem, koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, dusimy aż mięso będzie miękkie.
W trakcie gotowania podlewamy kilkakrotnie ciepłym bulionem, co jakiś czas mieszamy.
Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem.

Gulasz podajemy gorący, polany śmietaną.
Życzę smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation