Kuchnia

chleby

Kruche bułeczki "Scones"
Składniki na około 8 szt bułeczek:
250 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g miałkiego cukru (do wypieków)
50 g masła, posiekanego w kostkę
1 duże jajko
około 100 ml mleka
50 g rodzynek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
Mąkę przesiewam dwa razy na stolnicę, dodaję masło, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozcieram składniki palcami.
Jajko ubijam i dodaję tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki.
Dodaję około 2/3 jej ilości do sypkich składników ciasta na stolnicy, pozostawiając resztę do posmarowania bułeczek po wierzchu. Dodaję rodzynki i szybko zagniatam jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaję trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypuję dodatkową mąką.
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję ciasto na wysokość 1,5 cm. Metalową foremką lub ostrą szklanką wycinam pojedyncze ciastka. Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smaruję resztą ubitego jajka. Piekę przez 10-12 minut na złoty kolor. Podaję ciepłe, z masłem, dżemem i śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation