Kuchnia

przekąski

Jajka z łososiem w cieście francuskim

Składniki:
4 jajka + żółtko
opakowanie ciasta francuskiego
100 g wędzonego łososia w plastrach
łyżeczka mleka
pomidorki koktajlowe i szczypiorek do podania
Jajka gotujemy na pół miękko. Ja wkładam jajka do zimnej wody i gdy się zagotuje nastawiam minutnik na 5 minut. Następnie przelewam jajka zimną wodą.
Obieramy jajka ze skorupek.
Ciasto francuskie kroimy w poprzek na 4 kawałki. Na każdym kawałku układamy plastry wędzonego łososia i jedno jajko. Zwijamy ciasto. Palcami dociskamy otwarte brzegi. Układamy jajka w cieście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Jajka z łososiem w cieście francuskim możemy podać na przykład z pomidorkami albo sałatką. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation