Święta i uroczystości

wielkanoc

Składniki:

Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- odrobina czerwonego barwnika

Poncz:
- pół szklanki wody
- ćwiartka cytryny
- cukier

Masa:
- 500 g śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 2 opakowania malin

W misce ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy cukier, żółtka, olej rzepakowy i odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Następnie dodajemy przesianą i wymieszaną mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35 minut do suchego patyczka. Aby zrobić poncz do szklanki z wodą dodajemy 2 łyżeczki cukru i wyciskamy sok z ćwiartki cytryny. Po wymieszaniu nasączamy biszkopt. W misce ubijamy schłodzoną kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mascarpone. Gotową masę wykładamy na biszkopt i układamy maliny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation