Kuchnia

Pracownia

Zakręcone bułeczki z nutellą

Składniki:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 170 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 2,5 łyżki cukru
- duża szczypta soli
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 2 łyżki roztopionego masła
- nutella
- 1 rozmącone jajko

Sposób Przygotowania:

1. Jajko ubić z cukrem.
2. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać ubite jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki.
2. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.
4. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować owalny placek.
5. Połowę posmarować nutellą i przykryć nieposmarowaną częścią ciasta.
6.Teraz powycinać ( najłatwiej radełkiem) paski ok. 2 cm szerokości. Każdy zwinąć kilka razy (patrz. zdj.)
7. Ze zwiniętego paska formować okrągłą bułeczkę, zaczynając od środka, na zewnątrz. Koniec paska podłożyć pod spód bułeczki. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
8. Przygotowane bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do napuszenia (ok. 30 minut).
10. Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.
11. Piekarnik nagrzać do 175 C. Piec bułeczki ok. 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation