Kuchnia

mięsa

Mielony pieczony boczek

2 kg chudego boczku
* 250 ml mleka
* 3 - 4 ząbki czosnku
* 1 łyżka vegety (lub innej ulubionej przyprawy)
* duży pęczek natki pietruszki
* pieprz i sól do smaku

Boczek zmielić w maszynce do mięsa, z normalnym sitkiem. Do mięsa dodać mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, vegetę i pieprz oraz ewentualnie jeszcze sól. Bardzo dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do boczku, ponownie wymieszać. Masę boczkową włożyć do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Przez pierwszą połowę pieczenia, forma powinna być przykryta (folią aluminiową), a następnie odkrywamy i dopiekamy, aby zarumienił się wierzch .

Należy bardzo uważać z dodawaniem soli, gdyż w masie jest już mocno słona vegeta
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation