Kuchnia

... z masłem ?

Chleb z suszonymi pomidorami:

Błyskawiczny chleb z chrupiącą skórką bez wyrabiania ciasta i długiego (nocnego) czekania na wyrośnięcie.

Składniki:

• 20 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka suszonych instant)
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie*
• 350 g wody mineralnej


* opcjonalnie - można zrobić chleb bez dodatków lub dodać do niego 200 g podsmażonego pokrojonego boczku lub różnych rodzajów sera, a nawet orzechów włoskich i rodzynek.


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory i drożdże, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać wodę mineralną i wymieszać łyżką (ciasto będzie rzadkie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło. Do piekarnika środka wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
Gdy piekarnik będzie już bardzo nagrzany, do gorącego garnka wlać ciasto z miski wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć garnek pokrywą i piec przez 25 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut (mniej więcej w połowie tego czasu kładę na chlebie kawałek folii aluminiowej aby wierzch się nie zaczął czernić).
Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Do chleba z suszonymi pomidorami pasować będzie pasta z tuńczyka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation