Kuchnia

kulinaria

Kule z mięsa mielonego i ciasta francuskiego


Składniki:

60-70dkg łopatki mielonej
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki śmietany gęstej( lub 1 łyżka śmietany i 1 łyżka majonezu)
1 mała cebula
1 marchewka
natka pietruszki
sól,pieprz,czosnek granulowany,vegeta,pieprz ziołowy
gotowe ciasto francuskie
jajko do posmarowania kulek

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni dodać marchewkę startą na średnich oczkach i chwilę razem smażyć.Zdjąć z ognia,wystudzić.
Mięso mielone przełożyć do miski,dodać majonez,śmietanę,(jak kto woli jajko ale ja nie daję),bułkę tartą,usmażoną cebulę z marchewką,natkę pietruszki,przyprawy i dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na równe porcje i formować kulki. (Na jedną kulkę około 10dkg farszu).
Ciasto pokroić na cieniutkie paseczki. Paseczkami owinąć mięsne kulki. Całość posmarować jajkiem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 30- 35 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej,należy więc piec tak długo,aż ciasto nabierze złotego koloru.

Źródło: http://bronislawa70.blox.pl/2012/05/Miesne-kule-jak-klebek-wloczki.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation