Kuchnia

małe co nieco

Truskawkowy sernik w szklance z musem

To sernik na zimno, bez pieczenia, robi się szybko i wymaga jedynie godzinnego schłodzenia w lodówce. Dżem zamieniłam na sos truskawkowy i dodałam ekstrakt waniliowy. Wyszedł nieskomplikowany, bardzo smaczny deser dla dwóch osób. Lekko chrupiące herbatniki, kremowa, pachnąca wanilią warstwa serowa, intensywnie truskawkowy sos i wreszcie świeże truskawki.

Składniki

Herbatniki maślane – 100g
Biały ser ( sernikowy w wiaderku ) – 300g
Cukier puder – 4 łyżki
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Truskawki – 250g

Sposób przygotowania

1. Herbatniki mielimy w blenderze lub kruszymy ( na przykład wkładając do mocnego woreczka i uderzając w nie wałkiem do ciasta )

2. Ser mieszamy z trzema łyżkami cukru pudru i esencją waniliową. W razie potrzeby dosładzamy do smaku.

3. Truskawki myjemy i odrywamy szypułki. Połowę truskawek ( wybieramy te ładniejsze ) kroimy na plasterki.

4. Drugą połowę truskawek posypujemy łyżką cukru pudru i łyżeczką cukru waniliowego i rozgniatamy widelcem lub traktujemy blenderem. Rozdrobnione truskawki wrzucamy na patelnię i przez jakieś 10 minut podgrzewamy ( chcemy żeby trochę odparowały i sos truskawkowy nam się trochę zagęścił ). Studzimy.

5. Układamy w szklance lub pucharku po kolei pokruszone herbatniki, masę serową, sos truskawkowy i pokrojone truskawki.

6. Wkładamy na około godzinę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation