Kuchnia

kuchnia

Składniki na keksówkę o długości 20 cm:

ok. 750 g mielonego mięsa wieprzowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 surowe jajka
1 kajzerka namoczona w mleku + 2 łyżki mleka
1-2 łyżki bułki tartej
pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka soli
pieprz czarny
gorczyca mielona
cząber
4 jajka ugotowane na twardo
odrobina oleju
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju.
Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa razem z 2 łyżkami mleka. Wbić 2 jajka, dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Na końcu dodać bułkę tartą i przesmażoną cebulę. Całość wymieszać, najlepiej ręką. Sprawdzić smak mięsa, jeśli nie lubisz próbować surowego, usmaż jeden mały kotlet. W razie potrzeby, dosolić.
Formę wysmarować olejem, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć połową mięsnej masy. Na niej poukładać obrane i wcześniej ugotowane na twardo jajka, przykryć pozostałym mięsem. Wierzch posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach.

źródło: http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2013/03/pieczen-rzymska-klops-z-jajkiem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation