Kuchnia

potrawy

Faworki czyli chruściki
SKŁADNIKI (talerz faworków uwidoczniony na zdjęciu + kilka, które nie przetrwały do sesji zdjęciowej):

2 szklanki mąki, 5 żółtek, 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki spirytusu lub wódki, cukier puder do posypania, 1 litr oleju do smażenia, 1/2 obranego, surowego ziemniaka

WYKONANIE:

Z mąki, żółtek, śmietany i spirytusu zagniatamy ciasto tak twarde jak ciasto na pierogi. Dokładnie je wyrabiamy, a następnie uderzamy wałkiem ze wszystkich strony aby się napowietrzyło.
Na stolnicy lekko wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak się da. Wykrawamy z niego pasy szerokości około 2 cm i dzielimy je na odcinki o długości około 6 cm. Na środku każdego odcinka przecinamy wzdłuż otwór przez który przewlekamy jeden jego koniec tak aby uzyskać kształt chruścika.
W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy do niego pół obranego ziemniaka, co pomaga przy smażeniu.
Chruściki wkładamy partiami na gorący tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Osączamy je na ręczniku papierowym i układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation