Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zielone szparagi z jajkiem w koszulce, szynką i parmezanem

Nieprawdopodobnie dobre

Składniki
szparagi zielone - 1 pęczek
jajko - 2 szt
szynka szwardzwaldzka - 4 plastry
parmezan - kilkanaście dużych wiórków
oliwa - 1 łyżka
ocet winny - 1 łyża
sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Szparagi pozbaw twardych, zdrewniałych końcówek. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej szparagi (te grubsze możesz przeciąć wzdłuż na 2 części), posól je i popieprz, smaż na małym ogniu przez ok. 10 minut. Skrop oliwą, przenieś na talerz.
W tym samym czasie podsmaż na chrupko pokrojoną w ok. 1 cm paski szynkę.
W garnuszku zagotuj wodę z dodatkiem octu. Jajko wbij do małej miseczki i gdy woda już zawrze delikatnie (z jak najmniejszej wysokości) wlej do wrzątku. Lekko zamieszaj, żeby jajko nie przywarło do dna i gotuj ok. 3 minut.
Na szparagach połóż jajko, posyp wiórkami sera i szynką. Oprósz całość grubo mielonym pieprzem, możesz też skropić oliwą. Podawaj od razu (same lub na grzance).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation