Kuchnia

cośnaząb

jadłonomia · roślinne przepisy: Krem z marchewki i rabarbaru

Krem z marchewki i rabarbaru

Składniki:
500 g młodej marchewki
100 g rabarbaru
50 g czerwonej soczewicy
1,25 - 1,5 l delikatnego bulionu
mały kawałek imbiru
sól i pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Marchew obrać i pokroić w grube talarki. Rabarbar pokroić w cienkie plasterki, imbir posiekać.
W garnku zagotować bulion, dodać marchew, rabarbar oraz soczewicę. Gotować wszystko na małym ogniu do czasu, aż soczewica zacznie się rozpadać a warzywa będą miękkie. Dodać imbir i zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby dodać więcej bulionu, żeby uzyskać ulubioną konsystencję. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać skropiony oliwą i posypany pieprzem, dobrze smakuje z kilkoma liśćmi świeżej mięty, kolendry lub pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation