Biżuteria

Biżuteria

Łaciata rolada z kremem
5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki (minus 1 łyżka)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju
1 łyżeczka esencji migdałowej lub kilka kropel olejku do ciast
opcjonalnie: 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
1-2 łyżki cukru pudru
wiśnie z dżemu lub kompotu

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając wsypać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku. Obie mąki przesiać (dodać proszek), wsypać do ciasta, dodać olej i esencję, delikatnie wymieszać.
1/4 ciasta wymieszać z kakao, włożyć do rękawa cukierniczego.
Dużą blachę wyłożyć papierem, na papier wycisnąć wzór z ciemnego ciasta, wstawić od nagrzanego piekarnika (170st.C) na 3-4 minuty. Jasne ciasto równomiernie rozsmarować na papierze, piec 10 minut w temp 170st.C.
Przygotować czystą ściereczkę. Ciasto razem z papierem wyłożyć na ściereczkę (papier powinien być na ściereczce), zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, mascarpone, zmiksować razem.
Roladę rozwinąć posmarować kremem, wyłożyć wiśnie, zwinąć roladę, usuwając papier.
Roladę owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na ok 2 godziny.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation