Kuchnia

jajka

Jajka to główny atrybut Wielkanocy. Goszczą w tym czasie chyba w każdym polskim domu. Każdy stara się je zrobić w sposób wyjątkowy, bowiem stanowią nie tylko wykwintne danie, ale są również ozdobą wielkanocnego stołu. Dodatek awokado podnosi nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne tego dania.


Jajka faszerowane awokado

Składniki:
4 jajka (lub więcej)
1 dojrzałe awokado
2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego koperku i rzeżuchy
1 bardzo drobno posiekany ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
szczypta płynnego miodu
2 -3 łyżeczki parmezanu
sól do smaku

Jak to zrobić?

- ugotuj jajka na twardo, obierz i wydrąż żółtka
- rozdrobnij żółtka widelcem, wydrąż awokado i rozdrobnij widelcem
- połącz żółtka z awokado, dodaj pozostałe składniki, dopraw solą
- gładką masę przełóż do szprycy i napełnij wydrążone jajka
- ozdób według uznania


Moja rada:

- aby wokół żółtka nie było ciemnej otoczki, jajka obierz zaraz po ugotowaniu
- jeśli masa jest za sucha możesz dodać odrobinę majonezu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation