Kuchnia

babki ciastka

Kuchnia Letycji: Ciasto piaskowe

sobota, 2 listopada 2013
Ciasto piaskowe

Udaj się w podróż marzeń miękką, bezkresną, piaszczystą plażą skąpaną w blasku słońca...









Składniki:
5 jajek,
szklanka białego cukru,
mały cukier waniliowy (8 g),
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (270 g),
200 g masła,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie),
łyżka cukru pudru.
Wykonanie:
Przygotowujemy składniki na ciasto, wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
Wbijamy jajka do miski (całe, nie oddzielamy białek od żółtek) i ubijamy je na jasną puszystą masę, która powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość, nawet więcej niż dwa razy. Kiedy piana jest już bardzo puszysta stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i dalej ubijamy.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy też aromat waniliowy, mieszamy.
Masło roztapiamy w garnku i gorące wlewamy do ciasta, miksujemy lub mieszamy intensywnie za pomocą ubijaczki do jajek, aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto wlewamy do blaszki wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku przez 50 minut. Przez pierwsze 30 minut ciasto pieczemy w temperaturze 160 °C, a przez kolejne 20 minut w temperaturze 170 °C. Do pieczenia ciasta można użyć wąskiej, podłużnej, prostokątnej blaszki lub foremki do babki.
Ostudzone ciasto dla ozdoby możemy przyprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation