Kuchnia

Sałatki

Sałatka Cezar

Składniki:
800 g piersi kurczaka, umytych, osuszonych i pozbawionych tłuszczu
5 g świeżego tymianku
2 g kurkumy
2 g curry
250 ml jogurtu naturalnego z wapniem
3 jaja, umyte w ciepłej wodzie lub sparzone we wrzątku
3 ząbki czosnku
100 ml oleju słonecznikowego
50 ml oleju rzepakowego
80 ml białego, wytrawnego wina
20 g filetów anchovies, drobno posiekanych
20 g natki pietruszki
80 g sera Grana Padano
2 sałaty lodowe
250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
sól
biały pieprz
½ cytryny
mała łyżeczka musztardy Dijon
MARYNATA:
Do miski wlewamy 250 ml jogurtu naturalnego, wsypujemy 2 g kurkumy i 2 g curry. Ząbek czosnku drobno siekamy, posypujemy niewielką ilością soli i rozcieramy za pomocą noża, dodajemy do jogurtu z przyprawami. Dodajemy niewielką ilość soli i mielonego białego pieprzu, podlewamy niewielką ilością oleju rzepakowego. Dodajemy niewielką ilość posiekanego tymianku i mieszamy.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, wycinamy tłuste części, następnie obtaczamy w marynacie, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, wykładamy piersi kurczaka, na wierzch kurczaka wykładamy pozostałą marynatę. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 25 minut.
Sos à la Cesar:
2 ząbki czosnku drobno siekamy i mieszamy z posiekanymi filetami anchovies, całość jeszcze drobno siekamy, następnie przekładamy do czystej miski, dodajemy małą łyżeczkę musztardy i sok z ½ cytryny. Jaja myjemy w ciepłej wodzie, wbijamy żółtka i dodajemy je do całości. Mieszamy wszystkie składniki, dolewając olej słonecznikowy. Następnie dodajemy część przygotowanej porcji wina, mieszamy i ponownie dolewamy olej słonecznikowy. Mieszamy. Sos odstawiamy do lodówki.
Niewielką ilość sera grana padano ścieramy na tarce. Sos doprawiamy do smaku pieprzem. Starty ser dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość wina i bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pietruszki w całości pozostawiamy do dekoracji).
Kurczaka wyciągamy z piekarnika. Umytą sałatę lodową rwiemy na mniejsze części, przekładamy do miski, polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Sałatę wraz z sosem przekładamy na talerze. Ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw kilka płatów sera Grana Padano i dekorujemy nimi sałatę. Pokrojone pomidorki koktajlowe układamy na sałacie, dekorujemy listkami natki pietruszki. Kurczaka kroimy na mniejsze części i układamy na sałacie.
Można podawać z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation