Kuchnia

Kuchnia

JAGLANO - MIGDAŁOWE CIASTKA LUB TRUFLE

Jest to pierwszy przepis na moim blogu i nie bez powodu. Bardzo lubię słodkie przekąski (oczywiście w zdrowszym wydaniu niż tradycyjne). Z otrzymanej masy można wykonać trufle (wersja surowa) lub pieczone ciastka. Spokojnie można masę wykorzystać do innych celów (choćby batoników czy jako spód do sernika z nerkowców). Proste i szybkie w wykonaniu jako alternatywa dla dość drogich gotowych wegańskich słodkości.



SKŁADNIKI:


- 100 g kaszy jaglanej ugotowanej ze szklanką samodzielnie wykonanego mleka migdałowego
- pół szklanki suszonej żurawiny
- szklanka mieszanki płatków owsianych, jaglanych i żytnich
- 2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka jasnego karobu lub kakao
- szklanka migdałów zmielonych po zrobieniu mleka migdałowego
- pół szklanki amarantusa ekspandowanego

WYKONANIE:

- kaszę jaglaną rozgotować (rozkleić) w mleku migdałowym na małym ogniu
- do ciepłej masy dodać zmielone migdały, syrop klonowy, mieszankę płatków, karob, żurawinę oraz amarantus
- masę wystudzić i w zależności od jej lepkości dodać amarantusa jeśli jest zbyt rzadka lub mleka migdałowego jeśli jest za gęsta
- z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego
- część kulek lekko spłaszczyć i położyć na wierzch migdała a następnie piec 30 min. w 170°C.
- resztę kulek obtoczyć w różnych posypkach np. karobie, wiórkach kokosowych, amarantusie, siekanych orzechach.


Życzę smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation