Kuchnia

Kuchnia

CHIPSY Z JARMUŻU: 3 składniki i 15 minut. Błyskawiczny przepis!

Składniki:
•oliwa z oliwek
•ulubione przyprawy
•​łyżka soku z cytryny


Chipsy z jarmużu to zadanie, któremu podoła nawet najbardziej nieporadny kucharz. Liście wystarczy wyjąć z opakowania, umyć, osuszyć, a następnie doprawić i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Przypraw celowo nie określam, bo najrozsądniejszym (i najsmaczniejszym!) rozwiązaniem jest skorzystanie z tych, które lubimy najbardziej. U mnie na zmianę pojawia się czosnek z bazylią oraz papryka, chilli i oregano. Świetnie sprawdza się również curry. Dodatkowo, liście możemy posypać sezamem, parmezanem lub pestkami słonecznika.

Po doprawieniu układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą z oliwek. ​Chipsy z jarmużu pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. ​Uwaga: liście szybko się palą, dlatego uważnie pilnujcie zawartości piekarnika.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation