Kuchnia

przepisy

"UDKO JEŻA" Z ZAPIEKANYM PUREE Z KALAFIORA
Obiad szybki do zrobienia, jeśli tylko został Wam z obiadu ugotowany kalafior. Bardzo smacznie i bardzo czosnkowo. Podobny przepis znajdziecie tutaj. Mój powstał zupełnie przypadkowo, musiałam jakoś wykorzystać nadmiar czosnku w domu ;) Polecam z czystym sumieniem. Puree z kalafiora doskonale zastępuje ziemniaki w obiedzie i będzie idealnym dodatkiem do innych potraw. Zapraszam do kuchni :)





Składniki na 2 porcje:

2 nogi z kurczaka
1 kalafior świeży ugotowany
1 żółtko
czosnek wg uznania ( ja dałam na jedną nogę ok 4 ząbków)
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej



Nogi z kurczaka obrać ze skóry i wyciąć tłuszcz. Nakłuć ostrym nożem. Ząbki czosnku obrać i poprzekrawać na pół i powkładać do dziur w udkach.





Mięso posolić, popieprzyć i obsypać słodką papryką. Wsadzić do nagrzanego do 180*C piekarnika na 25min. W międzyczasie zmiksować kalafior na puree, dodać pieprz, gałkę, paprykę słodką, żółtko i trochę czosnku granulowanego i przesmażyć na patelni. Po 25min pieczenia, wyłożyć, obok nóżek, puree z kalafiora i wsadzić do piekarnika na kolejne 20 min (do miękkości mięsa). Podawać posypane szczypiorkiem lub koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation