Kuchnia

dietetycznie

PEŁNOZIARNISTE MARCHEWKOWE PANCAKES Z NAJZDROWSZYM SOSEM CZEKOLADOWYM
Składniki (ok. 7 sztuk):
na pancakes

1/2 szklanki marchewki startej na małych oczkach i odciśniętej z soku
5 łyżek mąki pełnoziarnistej
3 łyżki otrębów owsianych
2 jajka, żółtka odzielone od białek
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyzeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka

na sos czekoladowy:

1 małe awokado
1 łyżka mleka
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:

Białka umieścić w misce lub kubku, resztę składników na pancakes wymieszać. Białka ubić delikatnie trzepaczką ok. 1 minuty, aż zaczną się pienić, wmieszać delikatnie do ciasta.
Placuszki smażyć na patelni zwilżonej olejem na małym ogniu. Gdy jesteśmy pewni, że w środku są usmażone, możemy podkręcić ogień i przyrumienić je nieco.
Składniki sosu czekoladowego zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli krem będzie za gęsty, dodać odrobinę więcej mleka.
Pancakes podawać z sosem czekoladowym i owocami, u mnie padło na banany
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation