Kuchnia

kuchnia

Błyskawiczne lody waniliowe :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

Błyskawiczne lody waniliowe

Proste i szybkie lody, bezproblemowe i niewymagające maszyny do lodów. Takie, po które można sięgnąć w każdej chwili i każdy wie, jak wygląda porcja. Bez talerzyków, które trzeba by myć, bez zawracania głowy. Idealne na upalny dzień. Waniliowe.

Polecam!

Składniki (9 porcji):
200 ml śmietany kremówki
100 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
18 herbatników (u mnie czekoladowe)
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone oraz pastę waniliową i cukier wymieszać, a następnie ubić mikserem na puszysty krem.

W foremce do pieczenia ułożyć warstwę z połowy herbatników. Na nią wyłożyć krem, wyrównać. Na kremie ułożyć drugą warstwę z ciastek.

Ja to robię w niewielkiej formie z Ikei, ale forma keksowa lub prostokątna też się nada. Jeśli forma jest zbyt duża, wystarczy herbatniki ułożyć na folii aluminiowej i zagiąć ją na końcu do góry, żeby utworzyć ściankę.

Gotowy deser wstawić do zamrażalnika na około dwie godziny.

Przed podaniem wyjąć z zamrażalki, pokroić na porcje wielkości herbatników.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation