Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik ze smażonymi jabłkami


Składniki na ciasto:

100 g margaryny
200 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
2 żółtka

Margarynę posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zagnieśc gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę o wym. 28/32 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ciasto około 15 min.

Składniki na masę jabłkową:

5 kwaśnych jabłek
5 łyżek cukru
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Smażyć, aż się całkowicie rozpadną. Dodać cukier, sok z cytryny oraz masło i cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Składniki na masę serową:

500 g sera trzykrotnie zmielonego
3 jajka
200 g śmietany 22%
3 łyżki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru (można dać więcej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ser utrzeć z jajami i wanilią, dodać śmietanę i mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać , następnie wyołożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec około 50 min w 180 stopniach.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation