Kuchnia

Przepisy

Szynka z szynkowaru - szynka wieprzowa prosty przepis

Wędlina prosta w przygotowaniu, pyszna w smaku, zniknęła u nas w domu w ciągu chwili tak naprawdę.

Szynka z szynkowaru

Szynka z szynkowaru – szynka wieprzowa z galaretką

90 dkg szynki wieprzowej
3 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
4 łyżki żelatyny Winiary
3 łyżki peklosoli



Szynkę myjemy pod zimną wodą, osuszamy, kroimy w kostkę. Przekładamy szynkę do miski i mieszamy z peklosolą i czosnkiem, odstawiamy do lodówki na całą noc. Rano szynkę wyjmujemy doprawiamy pieprzem, dodajemy żelatynę wszystko razem porządnie mieszamy i wkładamy do szynkowaru. Szynkowar wkładamy do garnka dolewamy wody do 3/4 wysokości szynkowaru i zagotowujemy, zmniejszamy gaz i w takiej lekko wrzącej wodzie gotujemy przez 60 min. Wyjmujemy szynkowar, zostawiamy do odstygnięcia. Otwieramy i gotowe.



Prawda, że banalnie proste, a pyszne i wiemy co jemy !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation