Kuchnia

2_Kuchnia_ZIOŁA_przetwory_trunki_

Nalewka wiśniowa

Aromatyczna, klarowna, pyszna nalewka wiśniowa. Mocno owocowa, o pięknym wiśniowym kolorze. Dojrzewa cały rok, ale warto poczekać :)

Składniki:
2,5 kg wydrylowanych wiśni
2 garści wiśni z pestkami
garść pestek
10 goździków
pół laski wanilii
10g cynamonu
10 ziaren kardamonu
5 rozgniecionych migdałów
0,5 litra spirytusu
1 litr wódki
Wykonanie:

Wiśnie zalewamy alkoholem, dodajemy pestki i przyprawy. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce na okres 6 miesięcy. Średnio raz w tygodniu "zakręcamy" słoikiem, aby składniki się pomieszały. Po upływie pół roku, przecedzamy (najlepiej przez gazę), przelewamy do czystych butelek, zakręcamy i odstawiamy na kolejne 6 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation