Kuchnia

Mięsa pieczone szynka

Szynka pieczona podana na zimno
Co nam trzeba?
1 kg dobrej szynki
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka miodu
6-8 listków laurowych
3 łyżki oleju
sól- płaska łyżka
pieprz-płaska łyżeczka
Robimy!
Do miseczki wlewamy olej-dodajemy zmiażdżony czosnek (przeciśnięty przez praskę), majeranek, miód, sól i pieprz
Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko nakłuwamy widelcem i nacieramy mieszanką.
Na wierzch posypujemy listkami laurowymi i chowamy szynkę na noc do lodówki. Przed pieczeniem zabieramy listki.
Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 2h w 180 stopniach.
Od czasu do czasu polewamy szynkę powstałym podczas pieczenia sosem.
Studzimy i zimną kroimy w plasterki. Wyborna z chrzanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation