Kuchnia
mniam ,mniam
BISZKOPTOWA SZARLOTKA Z KREMEM
biszkopt:
8 jajek,
160g cukru,
225g mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju
masa budyniowa:
1 litr mleka,
3 opakowania budyniu waniliowego,
5 łyżek cukru,
200g miękkiego masła,
2 łyżki spirytusu (opcjonalnie)
masa jabłkowa:
2 litry musu jabłkowego (kupionego lub zrobionego samodzielnie),
2 galaretki brzoskwiniowe,
1 galaretka cytrynowa,
1 łyżeczka cynamonu
+ dodatkowo lukier lub polewa czekoladowa
Upiec biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać po trochę cukru i po jednym żółtku, aż do wyczerpania składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiewając ją partiami do ciasta, delikatnie mieszać łyżką, aż połączy się z jajkami. Na koniec dodać olej i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Formę 30 x 37 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż ładnie się zrumieni, a wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Upieczony biszkopt ostudzić.*
Przygotować masę budyniową: ¾ mleka zagotować, a w pozostałym zimnym mleku rozmieszać proszek budyniowy i cukier. Wlać do gorącego mleka i chwilę gotować, intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie partiami dodawać zimny budyń. Jeśli masa się warzy, można ją uratować, dodając stopniowo trochę spirytusu i dokładnie miksując.
Przygotować masę jabłkową: mus jabłkowy przełożyć do garnka i podgrzać, aż będzie bardzo gorący. Dodać cynamon i wsypać suchą galaretkę. Mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 równe części. Dolną część włożyć z powrotem do formy (formę najlepiej wyścielić papierem do pieczenia – łatwiej będzie można wyjąć ciasto, chwytając za pergamin). Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, a następnie lekko tężejącą masę jabłkową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa jabłkowa całkowicie stężała. Wyjąć z formy i polać lukrem lub polewą czekoladową.
Przechowywać w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
MA==