Kuchnia

dania

Roladki z piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i mozzarelląmój

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:
½ kulki mozzarelli (ok 60-70g)
1 pojedyncza pierś kurczaka
6 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych listków bazylii, lub natki pietruszki
kilka plastrów (6-8) szynki serrano (może być też boczek, szynka szwardzwaldzka czy inna ulubiona)
pieprz i sól do smaku
sok z cytryny – do skropienia mięsa
PUREE BAZYLIOWE:
4-5 ziemniaków
2 łyżki masła
3-4 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki posiekanych listków bazylii
opcjonalnie łyżeczka pesto bazyliowego
PRZYGOTOWANIE:
Pierś kurczaka, umyć, osuszyć, pozbawić mięso błon i ostrym nożem wyciąć w środku kanał (na wylot). Tak przygotowane mięso skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć pieprzem, solą i natrzeć połową startego ząbka czosnku (wycięty kanał również trzeba natrzeć przyprawami). Odstawić mięso w chłodne miejsce na 15 minut.
Przygotować farsz: posiekać mozzarellę, suszone pomidory, ząbki czosnku i połączyć z posiekaną bazylią (lub natką pietruszki). Doprawić do smaku pieprzem, solą i ewentualnie można dodać trochę startej skórki z cytryny.
Farszem napełnić wycięty kanał w piersi kurczaka i owinąć powstałą roladkę w szynkę serrano – wyłożyć kilka plasterków jeden obok drugiego (na długość piersi) tak by zachodziły na siebie, położyć na środku nafaszerowane mięso i zawinąć plastry. Jeśli kurczak nie jest dokładnie pokryty szynką dołożyć jeszcze plastry z góry. Dla pewności że „konstrukcja” wytrzyma pieczenie owinąć całość sznurkiem.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20-30 minut (w zależności od wielkości piersi). Nie należy zbytnio przeciągać czasu pieczenia ponieważ mięso kurczaka wysycha przy zbyt długiej obróbce cieplnej.
W czasie pieczenia przygotować puree: ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ugotowane stłuc z masłem, śmietaną i posiekanymi listkami bazylii i pesto (opcjonalnie).
Pokrojone w plastry roladki układać na talerzach obok kremowego puree. Polać mięso sosem który wytopił się podczas pieczenia i udekorować dodatkowo bazylią.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation