Kuchnia

pieczywo

r: ABITETOEAT
Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 169
Dodano: 14.04.2013
Odsłon: 2136
Rodowód ma szwajcarski. Z charakteru łagodny, słodkawy, aromatyczny o lekkiej nutce pikanterii z orzechowym posmakiem. Prawdziwie dojrzały. Z wyglądu o licznych oczkach, okrągłych i owalnych, wielkości wiśni do orzecha włoskiego. Posiada mniejsze, nieregularne pojedyncze oczka, nieliczne szczelinki i pęknięcia. Ale nikt nie jest idealny. Na imię mu Mlekdamer, prawdziwy ser. Ona o gorącym włoskim temperamencie. Wyrośnięta i dumna, przyprawiona pomidorami, rozmarynem i solą. Pulchna i ciepła ale o wyrazistym smaku. Focaccia. Poznali się w Krakowie a ich miłość od pierwszego wejrzenia była pikantna, gorąca i pełna aromatu. Jego słodkawo - orzechowy smak i elastyczność miąższu oraz jej niezwykły drożdżowy aromat, połączyły się w jedność pasując do siebie jak dwie zagubione połówki. I było pięknie.... .... aż ich zjadłam!
Składniki

320 gramów mąki
200 ml ciepłej wody
12 gramów świeżych drożdży (lub 6 gramów drożdży w proszku)
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki mleka

1-2 os.
> 60 min
trudne
przystępne
Przygotowanie

Do wody dodaję połowę mąki, dwie łyżki oliwy, sól oraz cukier. Mieszam. Drożdże rozpuszczam w 1/3 szklance ciepłego mleka i odstawiam na 15 minut i dodaje do ciasta. Wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto powinno mieć kleistą, lekko leistą konsystencję (powinno jednak być na tyle sztywne, aby zachowywać swój kształt). Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i pozostawiam na godzinę. Na blaszkę wlewam 3-4 łyżki oliwy. Kładę ciasto i obtaczam je w oliwie. Przykrywam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Rozprowadzam ciasto palcami na blaszce. Polewam łyżką oliwy i letniej wody, naciskając focaccie palcami robię w niej charakterystyczne zagłębienia i układam wybrane składniki dodatkowe jak pomidory, oliwki i zioła. Odstawiam na kolejną godzinę, po czym wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 12-15 minut.
Twoje notatki do przepisu

Zapisz
Zapraszam na mojego bloga!
4SMACZNE
TERAZ GOTUJĘ

REKLAMA
Inne przepisy autora

Dania główneKurczak z suszonymi pomidorami, fetą i szałwią iconABITETOEATicon7
DeseryBeza PavlovejiconABITETOEATicon14
ZupyZupa serowa na piwie iconABITETOEATicon5
Przepisy: Śniadania

ŚniadaniaChlebek żytni z otrębamiiconHelcia86icon2
ŚniadaniaChleb razowy z ziarnami i otrębamiiconHelcia86icon8
ŚniadaniaBułeczki śniadanioweiconHelcia86icon3
Polecane przepisy: focaccia

Śniadania
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską
icon aniolywkuchni icon5

Śniadania
Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem
icon aniolywkuchni icon9

Śniadania
Focaccia i Mlekdamer miłość od pierwszego ugryzienia
icon ABITETOEAT icon4
Polecane przepisy: mlekdamerZobacz więcej
Polecane przepisy: mlek damerZobacz więcej
Polecane przepisy: focaccia jaki sosZobacz więcej
Polecane przepisy: focaccia kcalZobacz więcej
Komentarze do przepisu (0)

NajnowszeNajstarszeNajlepiej ocenioneWg. ilości odpowiedziDodaj komentarz
domyślny avatar
Treść*

zostało 4000 znaków do wpisania


Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation