Kuchnia

sałatki

Rukola z makrelą, czarnymi oliwkami i jajkiem w koszulce

Składniki:
- rukola
- makrela wędzona (lub inna ryba wędzona np. pstrąg)
- czarne oliwki
- jajko
na dresing:
- 3 łyżki oleju/oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru

Umytą rukolę kładziemy na spodzie, na to wędzona ryba, oliwki.
Polać dresingiem.
Jajko w koszulce - w dość szerokim garnku gotujemy wodę, jajko rozbijamy bez uszkodzenia żółtka na płaskie naczynie np. spodeczek. Jak woda zacznie wrzeć zaczynamy mieszać wodę tworząc w środku wir jednocześnie tuż nad wodą "ześlizgujemy jajko" nie przestając mieszać (chodzi o to, żeby nie opadło na dno). Mieszamy nadal przez ok. 2 minuty. Łyżką z cedzakiem przekładamy na wierzch naszej sałatki.
Sól i pieprz do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation