Kuchnia

kuchnia&kalorie

Sernik z ricottą
Składniki (na małą blaszkę 20x20 cm, na tortownicę o średnicy 26 cm proponuję zrobić z podwójnej porcji):
12 sztuk (ok. 50 g) ciasteczek amaretti
125 g zmielonego twarogu
250 g ricotty
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki uniwersalnej
70 ml masła (stopionego i schłodzonego do temp. pokojowej)
125 ml śmietany 12%

Składniki na sos:
300 g mrożonych owoców (dowolne czerwone: maliny, truskawki, porzeczki, wiśnie) - oczywiście w sezonie można użyć świeżych :)
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie sernika:
Smarujemy tortownicę tłuszczem. Ciasteczka wsypujemy do woreczka foliowego i zamykamy klipsem albo zawiązujemy. Rozgniatamy je tłuczkiem do mięsa na okruszki.
Uwaga: należy je tak zamknąć w woreczku, by do środka nie dostało się zbyt dużo powietrza, bo wtedy woreczek pęknie i zawartość się rozsypie!

Wysypać tortownicę/blachę okruszkami.

Mieszamy serek i ricottą aż się dobrze połączą. Dodajemy cukier, jajka, sok z cytryny, wanilię, obie mąki i masło. Na samym końcu dodajemy śmietanę. Masę wlewamy do przygotowanej tortownicy.

Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 40 minut. Następnie wyłączamy grzanie i zostawiamy w piekarniku 30-40 minut.

Schładzamy w lodówce przed podaniem.

Przygotowanie sosu:
Zamrożone owoce wrzucić do rondla. Dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu aż miękkie owoce się rozpadną i stworzą sos. Można też je zmiksować na gładką masę.

Sernik podajemy z sosem. Możemy do posypać cukrem pudrem i udekorować skórką limonki oraz miętą.
Jest doskonały: lekki, ale zarazem wilgotny i bardzo delikatny w smaku.
A spód jest taki, że go prawie nie ma. Miejscami na 1-2 mm grubości - idealny :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation