Gadżety

Apple, Gadgets, Gadżety

Zdjęcia dla przepisu: Ciasto z masą brzoskwiniową i bitą śmietaną przepis dodany przez kamila1234 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Ciasto z masą brzoskwiniową i bitą śmietaną
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min.
Opis
To ciasto jest tak dobre, że nie potrzebuje zbytniego komentarza, trzeba samemu wypróbować.
Składniki
brzoskwinie 1 puszka
kisiel brzoskwiniowy 2 duże opakowania
sok brzoskwiniowy (ewentualnie pomarańczowy) 1 litr
śmietana kremówka 36% 3/4 litra
galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 1 szt
galaretka cytrynowa lub żelatyna 3-5 łyżeczek
herbatniki z jednej strony czekoladowe 20-25 dag
biszkopt z 3 jaj 1 szt
Sposób przyrządzenia
Upiec biszkopt w formie 25/40 i ostudzić.
Brzoskwinie odsączyć z soku na sicie. Sokiem z nich nasączyć biszkopt.
Na soku pomarańczowym bądź brzoskwiniowym ( 1 litrze) ugotować oba kisiele i dodać namoczoną
wcześniej galaretkę w 5 łyżkach wody (zimnej). Dodać pokrojone brzoskwinie w paseczki i wszystko
energicznie mieszać (łyżką - nie mikserem), pozostawiając na małym ogniu ok. 2 minut.
Masę wylać na ciasto i wyrównać powierzchnię. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie namoczyć cytrynową galaretkę lub żelatynę (jaki kto lubismak) w 1/6 szklanki wody.
Pozostawić do napęcznienia.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym jeśli użyjemy żelatyny lub 2 łyżkami cukru pudru jeśli używamy
galaretki cytrynowej.
Do ubitej piany dodać roztopioną i ostudzoną galaretkę/żelatynę i dokładnie łączymy. Wylewamy masę na
zimny spód z owocami. Na masie układamy herbatniki, czekoladą do góry.

Wstawiamy formę do lodówki, najlepiej do drugiego dnia aby herbatniki zmiękły
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation