Kuchnia

drób

Kurczak w jogurcie - pysznie i dietetycznie w jednym, soczysta pierś

Kurczak w jogurcie składniki:

1-2 filety z kurczaka (około 500 gramów)

jogurt naturalny 250 ml

masala, curry – gotowa lub własna mieszanka indyjskich przypraw

sól

2-3 wyciśnięte ząbki czosnku

odrobina cynamonu – opcjonalnie

sproszkowane chili – opcjonalnie w zależności jak mocno ostre danie chcemy uzyskać

Kurczak w jogurcie przepis:

Filety z kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na średniej wielkości kostkę – około 3-4 cm grubości. W dużej misce mieszamy dokładnie kawałki kurczaka oraz składniki marynaty – czyli jogurt oraz wszystkie przyprawy. Zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Po wyjęciu mięsa z lodówki nadziewamy kawałki kurczaka na wcześniej namoczone patyczki na szaszłyki. Gotowe szaszłyki rozkładamy na wysmarowanej olejem blaszce i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika na około 9-12 minut.

Należy dokładnie pilnować aby kurczak upiekł się dokładnie i pozostał w środku soczysty – najlepiej przed wyjęciem całości z piekarnika należy przekroić jeden kawałek i sprawdzić czy mięso jest już gotowe.

Opcjonalnie zamiast pieczenia mięsa w piekarniku może je również przygotować na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej – należy pamiętać, że na grillu temperatura potrafi być naprawdę duża wtedy mięso upiecze się jeszcze szybciej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation