Kuchnia

CIASTA

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Spód:
- 2 paczki herbatników (ok. 120 g)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 60 g masła

Herbatniki zmielić, wymieszać z cukrem pudrem, kakao i przyprawą piernikową, a następnie połączyć z miękkim masłem (najłatwiej zrobić to malakserem). Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Masę należy wsypać do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem, równo rozprowadzić i docisnąć do spodu. Odstawić.

Masa serowa:
- 1 kg sera białego 2-3 krotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego, bez żadnych dodatków, tylko sam zmielony ser)
- 5 jajek (białka oddzielnie)
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka cukru z wanilią
- kilka kropli aromatu rumowego (można pominąć)

Dodatkowo:
- 350-400 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie
- czekolada lub polewa czekoladowa na wierzch

Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka, zmielony ser i proszek budyniowy. Dokładnie utrzeć, po czym delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek, kaszą manną oraz aromatem rumowym.

Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć około połowę (nie więcej – może być troszkę mniej) masy serowej i wyrównać. Na tym ułożyć pierniczki, najlepiej w równe rzędy, a następnie przykryć resztą masy serowej. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i tak zostawić do wystygnięcia.

Upieczony i wystudzony sernik posypać startą czekoladą lub oblać polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation