Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Tort Kijowski z orzechami ziemnymi

Składniki na tortownicę o Ø 26 cm:

Biszkopt:

6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki ciepłej wody

Blaty bezowe z orzechami ziemnymi:

5-6 sztuk białek kurzych (200g)
50 g cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
45 g mąki pszennej
150 g orzechów ziemnych
185 g cukru pudru

Maślany krem:

300 ml mleka
300 g cukru
2 jajka
2 cukry wanilinowe
2 kostki masła (400g)
20 g ciemnego kakao
2 łyżki koniaku


Wykonanie:

Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą, zmiksować i całość bardzo delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić biszkopt, piec 20 minut, po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.

Na dobę przed pieczeniem blatów bezowych, białka oddzielić od żółtek i postawić je w ciepłe miejsce. Następnie ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypać 50g cukru kryształu, do ubitych białek wsypać przesianą mąkę, grubo posiekane, podprażone na suchej patelni orzechy oraz cukier puder, wymieszać delikatnie łopatką. Na pergaminie odrysować dwa okręgi o Ø 26 cm, pergamin natłuścić, wyłożyć białka, lekko wychodząc poza obrysowane koła, po upieczeniu trzeba je będzie obkroić , a powstałe w ten sposób okruchy posłużą nam do obsypania boków tortu. Piekarnik nagrzać do 100°C z termoobiegiem, suszyć 2 godziny, pozostawić w uchylonym piekarniku, najlepiej na całą noc.

Do mleka na krem dodać cukier, cukier wanilinowy, wbić całe jajka i podgrzewać do zagotowania, przez cały czas mieszać rózgą, po zagotowaniu podgrzewać na najmniejszym ogniu przez 5 minut, wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę, dodawać po 1 łyżce wystudzony krem, cały czas miksując, na końcu wlać 2 łyżki koniaku. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać przesiane kakao, wymieszać, złożyć tort, dowolnie ozdobić.


Pieczemy dwa blaty biszkoptowe i dwa bezowe. Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i każdy z nich dzielimy na pół.
Warstwy toru po złożeniu: biszkopt, jasny krem, beza, kakaowy krem, beza, jasny krem, biszkopt. Drugą częścią kakaowego kremu pokrywamy bok toru i dekorujemy wierzch,


Oryginalny tort ma jedynie bazy bezowo- orzechowe-i to jest przełożone kremem. W oryginale również zamiast orzechów ziemnych są przemieszane orzechy włoskie i lekko uprażone nerkowce. Polecam spróbować taką wersję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation