Kuchnia

przepisy

Babki kakaowe (lub babka kakaowa).
Składniki (na 12 mini babek lub 1 standardową) - powinny być w temp. pokojowej:
180 g masła (miękkiego)
2 łyżki śmietany (18%)
5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem, następnie po jednym dodajemy żółtka, a na końcu śmietanę oraz esencję. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy stopniowo do masy. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy masę z ubitą pianą z białek. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (do silikonowej przekładamy bez smarowania). Pieczemy babki (babę) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 - 45 min (ok. 1 h babę) - najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe :) Studzimy na kratce. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować - wszystko zależy od Was :)

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation