Kuchnia

warzywa i zero wegetarianizmu

Penne z sosem pomidorowym

Składniki:
500 g makaronu penne
2 łyżki oliwy z oliwek
posiekana cebula
80 g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku, rozgniecione
600 g mięsistych pomidorów - można użyć z puszki
125 g czarnych oliwek
20 g świeżej bazylii
sól morska, świeżo mielony pieprz
wiórki parmezanu do posypania, u mnie inny twardy ser
Makaron ugotować al dente w osolonej, energicznie gotującej się wodzie.
Pomidory naciąć nożem, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę.
Oliwę rozgrzać na dużej patelni, dodać cebulę i mieszając podsmażać ok. 3 minut. Dodać suszone pomidory i czosnek, obsmażać przez minutę. Następnie wrzucić świeże pomidory i pokrojone w plasterki oliwki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić sos do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić warzywa ok. 10 minut. Pod koniec dodać posiekaną bazylię. Gotowy sos połączyć z makaronem. Wyłożyć na talerze i posypać wiórkami sera.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation