Święta i uroczystości

Wielkanoc

JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z GROSZKU
6 jajek
1 szklanka mrożonego groszku
1,5 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany jogurtowej
5 - 6 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
przyprawa ognista Kamis
sól morska

Jajka wkładamy do rondla z zimną wodą, wsypujemy pół łyżeczki soli. Podgrzewamy i gotujemy siedem minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Przelewamy zimną wodą. Każde jajko kroimy na pół i wydłubujemy żółtka. W tym samym czasie co jajka, gotujemy groszek - w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Przelewamy lodowatą wodą. . Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy: żółtka, groszek, śmietanę, majonez i czosnek. Dodajemy dużą szczyptę soli, bardzo dużo pieprzu (koniecznie!) i trochę przyprawy ognistej. Miksujemy wszystko blenderem na gładką pastę. Suszone pomidory odsączamy na ręczniku papierowym. Odkładamy kilka cienkich pasków do dekoracji. Resztę siekamy. Dodajemy posiekane pomidory i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Mieszamy. Przekładamy pastę do jajek łyżeczką lub szprycą. Dekorujemy paskami suszonych pomidorów i ewentualnie rzeżuchą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation