Kuchnia

Przepisy

pani walewska bez pieczenia

Składniki: (na małą blachę 24x20 cm)
Krem:
2 żółtka
500 ml mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 opakowanie cukru migdałowego (16g)

Dodatkowo:
Opakowanie herbatników maślanych (240 g)
kilka łyżek dżemu porzeczkowego
garść płatków migdałów
kilkanaście sztuk bez

Wykonanie:
Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką tak jak na budyń, a następnie dodajemy do gotującego się mleka. Budyń powinien być dość gęsty. Odstawiamy i wierzch przykrywamy folią aluminiową. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń ciągle miksując aż otrzymamy masę o jednolitej konsystencji. 3 łyżki masy odkładamy do miseczki. Dno blaszki wykładamy herbatnikami jeden obok drugiego. Następnie ciastka smarujemy cienko dżemem porzeczkowym. Masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wykładamy równo na herbatniki z dżemem. Kolejno układamy drugą warstwę herbatników, ponownie smarujemy je dżemem i znów równo smarujemy masą. Na masę kładziemy ostatnią warstwą ciastek którą smarujemy odłożoną do miseczki masą.

Formę z ciastem wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia płatki migdałów wsypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy na złoty kolor. Migdały studzimy i dodajemy do nich kruszone bezy. Mieszanką posypujemy wierzch ciasta.

Smacznego

* Bezy kruszymy przed samym podaniem ponieważ szybko chłoną wilgoć i stają się miękkie i ciągnące.

Źródło: slodkieniebo.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation