Inne

kulinarnie-rady,porady

15 tricków na udane ciasto (cz.2)


9. Sól do słodkiego
Jeżeli robię cokolwiek słodkiego, to zawsze, ale to zawsze dodaję szczyptę soli, która podkreśla słodycz.

10. Piana z białek
Białka ubijamy tuż przed dodaniem ich do masy. Robimy to w czystej misce, bo nawet odrobina czegoś tłustego może sprawić, że piana nie ubije się na sztywno. Żeby mieć pewność, że tak się nie stanie warto miskę, w której ubijamy oraz wiertła miksera przetrzeć sokiem z cytryny. Ubitą pianę łączymy z ciastem delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki, żeby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.

11. Bakalie, orzechy i inne dodatki
Takie rzeczy dodajemy zazwyczaj na sam koniec. Warto jeszcze przed rozpoczęciem pracy nad ciastem wymieszaćpodaną w przepisie porcję z 1-2 łyżkami suchych składników z ciasta. Dzięki temu dodatki takie jak orzechy, owoce, czy starta marchewka, nie opadną na dno przy pieczeniu.

12. Pieczenie ciasta
Ciasto wkładamy zawsze do piekarnika nagrzanego do odpowiedniej temperatury. Najlepiej stawiać je w jegośrodkowej części. Ważne jest też, żeby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Możemy to zrobić dopiero pod koniec, żeby sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone.

13. Test suchego patyczka
Zanim wyjmiemy ciasto z piekarnika sprawdzamy czy jest upieczone. Zdarza się, że w niektórych piekarnikach czas potrzebny na upieczenie danego ciasta może różnić się od tego podanego w przepisie, dlatego zawsze trzeba się upewnić i w razie potrzeby daćciastu jeszcze kilka minut. Stopień upieczenia sprawdzamy wbijając w ciasto patyczek np. do szaszłyków, lub suchą nitkę spaghetti. Ważne jest, że do tego nie wyjmujemy ciasta z piekarnika, tylko otwieramy go i wbijamy patyczek. Jeśli po wyjęciu na patyczku nie ma przylepionego mokrego ciasta to znaczy, że ciasto jest gotowe. Jeśli jest oblepiony, to pieczemy jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas kontrolując stopień upieczenia.

14. Studzenie ciasta
Po upieczeniu ciasta wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy na 10-20 minut w formie. Inaczej jest z babeczkami, które wyjmujemy z formy od razu i studzimy na kratce. Przestudzone ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia przed jakąkolwiek dalszą obróbką. Serniki i inne ciasta o miękkiej i delikatnej strukturze powinny pozostać w formie do całkowitego wystygnięcia.

15. Dzielenie ciasta na blaty
Przy robieniu tortu najprościej jest piec każdy blat osobno. Jeśli jednak upiekliśmy jedno ciasto, to z dzieleniem go na blaty musimy poczekać aż będzie całkowicie zimne. Ciepłe ciasto jest zbyt miękkie i nie podzieli się ładnie. Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej i dać mu spokojnie wystygnąć przez noc. Jeśli nie mamy tyle czasu, to wystudzone ciasto wkładamy na ok. pół godziny do lodówki i dopiero potem dzielimy na blaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation