Kuchnia

WĘDLINY

Mięso w słoikach
- kupujemy golonkę surową (przednia, tylna obojętne)
- myjemy 2-3 słoików 0,4 l z nakrętkami
- trybujemy kości z golonki
- na kosciach gotujemy wywar (bez dodatku przypraw)
- mięso dzielimy na 2-3 w miarę równe cześci tak aby zapełnić 3/4 słoika
- ważymy ile ważą porcje mieska , od tej wagi obliczamy 0,9% wagi soli lub peklosoli którą nacieramy mięso (jak bedzie natare solą to mieskobędzie szare, jak peklosolą to czerwone)
- nacieramy solą mięso i upychamy do słoików
- teraz sa dwie możliwości - dolewamy do słoików wywar z kości lub nie (różnica na zdjęciach)
- przyprawiamy do smaku - ja do słoika daję 2 ziela angielskie, ząbek czosnku, odrobinę majeranku, co kto lubi
- zakręcamy szczelnie nakrętkami i w moim wypadku słoiki daję do szybkowara zalewam wodą ok 2 l, zamykam szybkowar i gotuję ok. 1,5 h, myśle że jak gotować w piekarniku to ustawić na 120 *C i termoobieg i tez się zrobi

wystudzić , dać na noc do lodówki a rano sprawdzić czy dobre, z lewej golonka w wywarem, po prawej głowizna bez wywaru, w obu zrobiła sie boska galareta w środku słoja
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation