Kuchnia

mniam...mniam...

Pyszne ciasto orzechowo-jabłkowe a'la keks

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:

4 jajka
1 szklankę cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki oleju
15 dkg rodzynek
15 dkg orzechów włoskich
3-4 duże twarde jabłka - najlepiej pasuje gatunek Reneta

Krok pierwszy
Wbijamy 4 jajka do miski i szklankę cukru, a następnie miksujemy mikserem na najwyższych obrotach

Krok drugi
Do powstałej masy jajecznej dodajemy mąkę przesianą przez sitko wraz z sodą i proszkiem do pieczenia miksując na wolnych obrotach.

Krok trzeci
Do miksowanych składników dodajemy 0,5 szklanki oleju miksując na wolnych obrotach.

Krok czwarty
Teraz już składniki mieszamy ręcznie. Do masy dodajemy wcześniej namoczone w gorącej wodzie rodzynki, a także zgniecione orzechy włoskie. Najlepiej zgnieść orzechy używając wałka. Tak zgniecione orzechy nie zrobią nam bałaganu w kuchni. Będzie jeszcze lepiej jak nie wyciągniesz orzechów z opakowania i w opakowaniu je zgnieciesz.

Krok piąty
Obieramy jabłka i kroimy je w dużą kostkę. Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia i wylewamy na nie całą przygotowaną wcześniej masę. Na końcu na masę wrzucamy grubo pokrojone jabłka i delikatnie przyciskamy, aby jabłka zatopiły się w masie.

Krok szósty
Wkładamy przygotowaną masę do piekarnika. Pieczemy 40 minut w 180 st.C z termoobiegiem, lecz należy po 30 minutach pieczenia sprawdzać ciasto ponieważ każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Jeżeli wbita do samego ciasta wykałaczka jest sucha to znaczy, że jest gotowe. Smacznego :)
Tak przygotowane ciasto możemy przystroić prawdziwą bitą śmietaną.

Jak zrobić pyszną bitą śmietanę?

Do przygotowania bitej śmietany będziemy potrzebowali:

- Śmietanę 30-36% - 400 ml
- Cukier Waniliowy - 2 torebki 16g
- Śmietan FIX - 2 torebki

Przed rozpoczęciem przygotowywania bitej śmietany musimy zadbać o to, aby śmietana była schłodzona w lodówce. Dodatkowo szpatułki do miksera należy włożyć na 15 minut do zamrażarki.
Do dzieła, żeby przygotować pyszną bitą śmietanę do deserów należy wlać śmietanę i ubić ją na sztywno z cukrem waniliowym. Na koniec miksowania dodajemy dwie torebki śmietan FIX.
Taka śmietana idealnie smakuje i nadaje się do dekoracji każdego rodzaju ciast i deserów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation