Kuchnia

surówki

Surówka z selera

Ta surówka to doskonały dodatek obiadowy do mięs. Może być też propozycją soczystej przystawki. Tak, tak, nie bójmy się serwować surówek jako przystawki. We Francji to właśnie one stanowią często entree. Ten przepis jest wyjątkowo łatwy.

Składniki:
główka selera
jabłko
majonez
śmietana lub jogurt typu grecki
orzechy włoskie
rodzynki
sól
Przepis
Seler i jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko warto skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, żeby nie sczerniało.



Orzechy drobno siekamy, a rodzynki sparzamy wrzątkiem. Wszystkie składniki mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu i śmietany bądź jogurtu greckiego. Solimy do smaku. I to wszystko. Prawda, że proste? Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation